Wednesday, June 3, 2009

Lyskæde med papirballonerDu skal bruge noget papir i A4 format, en saks, en lyskæde med små dioder og lidt fingersnilde.

Det sidste er ikke en absolut nødvendighed, da jeg har fundet ud af, at de virker fint selvom hver en fold ikke er knivskarp og præcis. Det vigtigste er faktisk bare at man hele tiden forsøger nogenlunde at ramme midten, når man folder. Og at der ikke er nogle papirflader der lapper indover hinanden, så ballonen ikke kan folde sig ud. At de ikke er 100 procent ens og perfekte er bare en del af charmen.

De er gode at hænge som hyggespredere på børneværelset, eller man kan ligge dem som pynt på sommerbordet, så de kan sprede et blidt lys ud i sommernatten. Hvis man ikke gider kaste sig ud i en lyskæde, kan man jo også bare lægge de løse balloner til pynt i en skål. Underholdningsværdien er bestemt heller ikke at kimse ad. Børn er vilde med dem! Det er altså ret sejt lige at hive et stykke papir frem, folde det et par gange, puste og vupti har man en ballon.

Jeg har taget en hel del billeder for at vise fremgangsmåden. Når man lige har foldet et par stykker sidder teknikken i hænderne, og det tager cirka 1-2 minutter pr. ballon. Afsæt 1-2 timer til hele projektet. En japansk origami specialist kan sikkert gøre det på 10 sek. men man skal jo starte et sted.

Og det er så her vi starter...

...med et stykke a4 papir der foldes op, så der fremkommer en kvadrat. Den hvide stribe klippes af.
Fold også modsat.
Fold siderne ind mod midten så den ligner en drage, og gør kanterne skarpe ved at køre en finger langs dem.
Fold siderne op mod den øverste spids. Alle 4 foldes (2 på hver side).
Så den ender med at se sådan her ud.
Fold siderne ind mod midten. Her skal de mødes, men må ikke lappe indover hinanden. Alle 4 foldes.
Så den nu ser sådan her ud.
Nu skal spidserne foldes ind i lommerne i siden. Der er 4 spidser ialt - 2 på hver side.
De skal først bukkes om en gang, så der er plads til dem inde i lommen. Fold dem op så de flugter med det sted hvor lommen starter. Cirka. Og prop dem så ind i lommen. Og glat ud/mas med fingrene.
Så nu skulle den gerne se nogenlunde sådan her ud.
Så kan man lige lirke den lidt ud, og så er der fremkommet et lufthul i den ene ende af ballonen. Her skal du puste. Hvis ikke det virker, kan du prøve at dreje ballonen en halv omgang.

Og PUFF! Sagde det så.

Og inden du får set dig om har du lavet en masse.

Måske ligefrem din egen helt personlige lyskæde.

God fornøjelse!

PS: Jeg køber mine bøger om origami på Amazon, hvor man kan finde masser af inspiration for alle sværhedsgrader.


--------------------------------

Lighting chains with paper balloons

Fold the paper as shown above.

You can create a charming and personal lighting chain with the balloons or just create the balloons together with kids for fun. They'll love it. Especially the element of surprise when you blow and the paper transforms into a balloon.

Have fun!

7 comments:

 1. Hvor er det en super sød idé - jeg har meget lyst til at prøve at lave de små buttede lygter i noget af dit smukke papir, som står i mit syrum. Parat til det helt rette projekt.

  Dog skal jeg nok lave et par prøve udgaver, selvom du har lavet en grundig anvisning - jeg er GLAD for de mange billeder.

  ReplyDelete
 2. Det ser rigtig hyggeligt ud om aftenen, men det er svært at fotografere det. Jeg er igang med en kæde med 160 små dioder. Det er altså mange balloner der skal laves. Så er der dømt tivoli.

  God fornøjelse til dig med projektet :)

  ReplyDelete
 3. hej! Jeg er lige faldet over din blog, og jeg må sige at der er mange gode ideer! Jeg vil helt sikkert følge med her :)

  ReplyDelete
 4. Dem må jeg prøve om jeg kan få alle tommelfingerne til at lave. De vil pynte gevaldigt på sønnens lyskæde.

  ReplyDelete
 5. Herregud så genialt. Jeg som elsker å brette origami :) tusen takk for en fin ide

  ReplyDelete
 6. Heisann! Dette var skikkelig fint!
  Sånne skal jeg lage til bursdagen min ja. :D
  Lurte på om jeg kunne lånt noen av bildene til ett innlegg i den ene bloggen vår jeg? (http://www.diyredesign.blogspot.com/)
  Skal selvfølgelig linke til deg!
  Var så mye flott her, og masse inspirasjon å hente! :D

  Ha en fin dag videre.

  Mvh Annicen

  ReplyDelete